Jessica Schilder: kogel door de kerk
03 juli 2021 in Column NIVO

Het kan verkeren. Binnen een week vanuit de put op de troon. Het overkwam kogelstootster Jessica Schilder, die na een week vol twijfel uitgerekend tijdens het NK weer het licht zag en zichzelf overtrof. Met een stoot van 18 meter 77 werd ze niet alleen Nederlands kampioen, ook verbeterde ze haar persoonlijk record met 8 centimeter. Een verschil van zo’n twee meter met haar prestatie een week eerder bij het EK landenteams in Roemenië.

Jessica Schilder: “Na dat EK zag ik het even niet zitten. Heb toen mijn twijfel op facebook geuit, waardoor het breed werd uitgemeten. Ik heb me daarna een paar dagen afgezonderd, heb alleen met mijn coach dinsdag in Heerhugowaard de training hervat en merkte toen al dat de rust terug in mijn hoofd kwam. Daarna zijn we gaan werken aan het terugvinden van het juiste ritme en daarmee ook het zelfvertrouwen.”

Precies een week na de deceptie in Cluj viel het muntje alweer tijdens het NK. Jessica: “Mijn eerste stoot was ongeldig en dacht ik eerst nog: daar gaan we weer. Maar de tweede was 17.98 meter, een afstand waarmee ik meteen de titel veilig had gesteld. Daardoor had ik bij mijn derde worp niets meer te verliezen en ineens ging de knop om.”

De gevolgen van ‘die knop omzetten’ waren spectaculaire. Jessica: “Alles klopte bij de uitvoering en zag ik de kogel over de 18 meterlijn gaan. Ik dacht eerst aan 18.20 of zo, bleek het met 18.77 een verbetering van mijn persoonlijk record te zijn! Het mag duidelijk zijn, dat ik toen blij was. Heel blij! De knop is gelukkig snel omgezet, ik moet alleen nog uitzoeken waar die knop zit. Om ‘m vaker te  kunnen gebruiken.”

Dat het helemaal haar week was, bleek een dag later. Jessica: “Maandag kwam het telefoontje dat ik geslaagd was voor mijn bachelor sportmarketing aan de Johan Cruijff University. Toen was het weer feest.”


Inmiddels begint de tijd de dringen voor de 22-jarige Volendamse. Deze week heeft ze in Papendal haar kledingpakket voor de Olympische Spelen opgehaald, dinsdag vertrek Jessica naar Estland voor het EK Jeugd, als laatste voorbereiding op Tokio. Maandag keert ze terug en vertrekt ze drie dagen later naar Japan, waar ze op vrijdag 30 juli het olympisch debuut gaat maken in het imposante Olympisch Stadion van Tokio.


Jessica tot slot: “Ik heb een bizarre week achter de rug, waarin ik in een paar dagen veel geleerd heb. Ik ben vooral blij hoe mensen in mijn directe omgeving juist toen rustig zijn gebleven. Na mijn eerste actie op de training van dinsdag zei mijn coach meteen al dat het allemaal nog prima oogde en hij zich geen zorgen maakte. Gevolgd door het moment dat ik tijdens het NK niets meer te verliezen had en ineens die pr kwam. Die ontspanning die ik bij die stoot had, moet ik zien te kopiëren. Dan heb ik weer een belangrijke stap gezet.”


Deze column, die wekelijks in de Nieuw-Volendam verschijnt, is geschreven door Jaap de Groot, sportjournalist en bestuurslid Ringen om VolendamTerug naar overzicht